Gruppträning

Team Performance Model

Team Performance Model TM (TPM) är utvecklad av Alan Drexler och David Sibbet under 1980-talet. Därefter har den använts i alla typer av team i över 30 år av organisationskonsulter, bl. a. från The Grove Consultants International som idag äger modellen. Genom ett unikt samarbete mellan The Grove Consultants International och Day2Day Leadership AB kan vi nu tillhandahålla denna modell för den svenska marknaden. Day2Day Leadership AB har gjort den auktoriserade svenska översättningen av TPM.

Modellen har sitt ursprung i forskning kring team sedan 1960-talet och framåt. Den vilar på gruppens olika utvecklingsfaser som flera kända modeller* beskriver men stannar inte där. TPM hjälper teamet med vad som ska göras för att nå den produktiva fasen. Vägen framåt till optimal effektivitet visualiseras genom 7 konkreta steg i en bild (se nedan).

Översikt över modellens steg

Varje steg ger djupa insikter både vad gäller teamdynamik och konkreta leveranser och dessutom finns ett antal teamövningar kopplade till dem. Här följer en mycket kort översikt:

  1. ORIENTERING. Allt startar med ett ”Varför”. Varför finns teamet? Vad är syftet? Varför är jag med? När teamet är klar med detta steg finns ett klart syfte och en gemensam identitet som team.
  2. BYGGA TILLIT. Ju mer uppgiften kräver inbördes samarbete för att lösas, desto viktigare är tillit. Tecken på att tillit finns i teamet är ömsesidig respekt, rättframhet och pålitlighet.
  3. MÅLFORMULERING. I detta steg formuleras gemensamma mål.
  4. COMMITMENT. Det handlar förvissa sig om att alla har förstått vad som förväntas och ställer upp helhjärtat på arbetet i teamet. Förutsättningar för detta är att man har tydliga roller, klar resursfördelning och effektivt beslutsfattande.
  5. GENOMFÖRANDE. Här finns konkreta handlingsplaner, processer och gemensam riktning. Teamet genomför det man har bestämt.
  6. HÖGPRESTERANDE TEAM. Här har teamet nått sin ”WOW”-nivå, där man arbetar optimalt tillsammans. Teamet överträffar förväntningarna.
  7. FÖRNYELSE. Ett viktigt steg för ett team som varit igång en tid. Det kännetecknas av att teamet firar framgångar och fortfarande ser arbetet som viktig och meningsfullt. Teamet har också förmågan att genomföra nödvändiga förändringar.

Dessutom finns PLATTFORMEN som symboliserar den omgivande organisationen som teamet kan ”studsa” mot för att ta fart. Det handlar om att få tillräckligt mandat och stöd för att lyckas med sin leverans.

Workshops

Teamutveckling med hjälp av TPM börjar med att gruppen gör en workshop med en nulägesanalys med hjälp av TPM-affischen. På så sätt får gruppen snabbt en gemensam förståelse av vad som krävs för att bli ett högpresterande team och kan se hur de själva ligger till. De kan se vilka steg som redan är klara och vilka moment gruppen behöver arbeta mer med. Därefter kan olika workshops designas för att arbeta med de saknade stegen eller delmomenten.

*) Några av dessa modeller som beskriver gruppers utveckling i olika stadier är: Bruce Tuckmans modell (1966) med faserna Forming, Storming, Norming och Performing. Susan Wheelans An Integrative Model of Group Development (IMGD) med faserna : Tillhörighet & trygghet, Opposition & konflikt, Tillit & struktur,  Arbete & Produktivitet.


LEAD FORWARD 

Den ledarskapsmodell som ligger till grund för LEAD FORWARD är den så kallade Full Range Leadership Model vilken är en av de ledarskapsmodeller som har erhållit starkast vetenskapligt stöd. 
 
Full range leadership model syftar till att beskriva ett brett spektrum av ledarskapsbeteenden och omfattar såväl konstruktivt som icke-konstruktivt ledarskap. LEAD FORWARD fokuserar dock på effektivt ledarskap och därför utgår LEAD FORWARD helt och hållet från de beteenden som är förknippade med effektivt ledarskap.

I LEAD FORWARD kartläggs tre kategorier av ledarbeteenden:

  • Avvikelsebaserat ledarskap avser de beteenden som fokuserar på att hantera avvikelser från önskvärda beteenden, prestationer och resultat.
  • Villkorligt förstärkande ledarskap avser de beteenden som syftar till att klargöra för medarbetare vad som förväntas av dem samt vad de kan förvänta sig i gengäld.
  • Transformerande ledarskap avser beteenden som syftar till att utveckla medarbetare och arbetsgrupper och skapa förutsättningar för ökad motivation och trivsel. Det innefattar att agera som en god förebild, knyta den dagliga verksamheten till meningsfulla syften och visioner, stimulera till nytänkande och till att våga utmana befintliga sätt att göra saker på, lära känna och coacha sina medarbetare, och vara positiv och uppmuntrande.

Vad är lead forward inte?

Lead Forward är inte ett psykometriskt mätverktyg och ska inte förväxlas med ett sådant. 

Lead Forward är en strukturerad metod för ledarutveckling som fokuserar på “feedforward” – ett framåtriktat sätt att ge feedback. Istället för att bara titta bakåt på tidigare prestationer ger Lead Forward ledare en nulägesbild av hur deras ledarskap uppfattas och ger konkreta verktyg för att utveckla och förbättra ledarskapet.

Lead Forward är behjälplig till att få fram kontext  i dessa 3 huvudområden inom ledarskap: avvikelsebaserat, villkorligt förstärkande och transformerande ledarskap. Målet är att hjälpa ledare att utveckla ett effektivt och konstruktivt ledarskap som främjar motivation och trivsel i teamet.


Om Team Pro

Allt fler organisationer har sett fördelarna med att organisera sina medarbetare i team och den arbetspsykologiska forskningen har visat att teambaserat arbete kan vara ett effektivt sätt att främja såväl goda arbetsprestationer som välmående och trivsel bland medarbetare. 

Trots detta är det långt ifrån alla arbetsgrupper och team som får möjlighet att fungera så effektivt som de hade kunnat göra. Det finns idag en hel del kunskaper att hämta ur det stora antalet vetenskapliga studier om team som forskare runt om i världen har producerat de senaste decennierna. Vi vet därför ganska väl under vilka förutsättningar team kan fungera effektivt och vilka gruppsykologiska faktorer som skapar välpresterande team och trivsel bland medarbetarna i dessa team. Alla dessa studier kan med andra ord förse oss med information om vad vi behöver göra för att skapa så effektiva team som möjligt. 

Dessvärre får många organisationer inte tillgång till dessa rön. Glappet mellan den arbetspsykologiska forskningen om team och den praktiska tillämpningen är många gånger för stort för att nya rön skall nå ut och omsättas i företag och organisationer. Team Pro strävar efter att överbrygga detta glapp genom att:

TEAMPRO-utbildningen är baserad på vetenskaplig forskning om teamdynamik och arbetsgruppers effektivitet. Detta ger mig möjlighet att erbjuda värdefulla insikter och stöd för teamledare, konsulter och idrottsledare. Målet är att skapa team som trivs, samarbetar effektivt och når sina mål framgångsrikt.

En unik aspekt av utbildningen är att gruppen tillsammans får möjlighet att hantera de utmaningar som framkommer under teamanalysen. Genom detta gemensamma arbete förstärks teamets sammanhållning och förmåga att lösa problem, vilket bidrar till en positiv utveckling inom teamet. Som ledartränare ser jag en tydlig förbättring hos team som väljer att arbeta med detta tillvägagångssätt – speciellt i mindre grupper där samarbete och förståelse är nyckeln till framgång.

Om du är teamledare, konsult eller idrottsledare och vill stärka ditt teams samarbete, prestation och välmående, kan jag erbjuda en skräddarsydd utbildning och coachning med TEAMPRO-verktyg och metoder. Målet är att tillsammans skapa framgångsrika och välmående arbetsgrupper som trivs och presterar på topp.


Utveckling av ledningsgrupper

Ledningsgruppen har en oerhörd potential.

Vi menar att ledningsgruppen är en viktig framgångsfaktor för organisationen. Men vi vet av erfarenhet att det krävs en hel del arbete för att komma dit. Många ledningsgrupper har svårt att hitta bra arbetssätt och bli effektiva. Vi brinner för att ledningsgruppen ska göra skillnad. Därför hjälper vi till där det bäst behövs, både när det gäller att skapa struktur eller team-känsla.

Skapa tydlighet och struktur

Vi guidar er igenom workshops där ni får ta fram det ni saknar idag, eller behöver revidera. Det kan vara vision, mission, värderingar, konkreta mål, handlingsplan och målstyrning. Vi hjälper er bli effektiva, arbeta med roller och ansvar, delegering och mötesstruktur.

Bygga starkt team

En framgångsrik ledningsgrupp behöver också vara ett starkt team, där öppenhet och tillit råder. Vi har stor erfarenhet av att steg för steg lotsa er fram till ett läge där ni känner varandra och litar på varandra fullt ut. Exempel på områden att arbeta med kan vara olikheter/beteendestilar, styrkor/svagheter, kommunikation, feedback och förväntningar.

Vi börjar med en nulägesanalys och sedan skräddarsyr vi upplägget helt efter de behov som finns.

För ett förutsättningslöst samtal om ledningsgruppsutveckling kontakta oss.

Läs även om individuell träning

Tillbaka till tjänster